Je staat bij de natuurvoedingswinkel en de schil van de appel heeft een vettige glans. Als consument denk je dan dat de natuurvoedingswinkel zich ook al aan onheuse praktijken heeft gewaagd door een uitbundige waslaag voor de glans op de appel te spuiten. Of je denkt dat het bestrijdingsmiddelen zijn, die nog in overdaad op de appel zitten.
Wat is het?
De werkelijkheid is dat het hier om een natuurlijke waslaag gaat. Deze laag beschermt de appel tegen bacteriën en schimmels. Het is dus een natuurlijke beschermingslaag tegen aantasting van buiten. Maar het is ook een natuurlijke beschermingslaag tegen uitdroging. Als je met wasbenzine of een dergelijk oplosmiddel (nooit doen!!!) de vettige laag zou verwijderen, zou de appel snel door vochtverdamping vocht verliezen en in gewicht afnemen. Zo wordt bijvoorbeeld soms de appel na oogst bij de appelboer of bij de winkel net iets te koud bewaard. De appel reageert hier dan op met een waslaag.Wat zit er in de waslaag?
De waslaag bestaat uit niet-wateroplosbare verbindingen, zoals lange koolwaterstoffen (alkanen) en uit hogere alcoholen. Hoe dik de laag is, hangt af van het ras. Naarmate de appel rijper wordt, vervloeit de waslaag. Zij sluit zich dus meer aaneen. De Jonagold heeft een schil die bij rijping de appel praktisch helemaal afsluit. Daarom kun je een Jonagold langer bewaren dan bijvoorbeeld een Elstar. Die waslaag sluit minder perfect af, waardoor toch nog vocht ontsnapt.Het vervloeien van de waslaag gebeurt dus vooral bij de rijping. Rijping gaat sneller bij hoge temperaturen. Appels die daar aanleg voor hebben en in de kamer liggen, worden snel vettig. Koel bewaren is dus het advies!
Wegwassen?
Een vettige schil is dus iets natuurlijks. Tenminste, dat weet je zeker als je de appels in de natuurvoedingswinkels of rechtstreeks bij de biologische fruitteler koopt! Wegwassen gaat niet. Wegwassen is ook niet nodig. Als je je er aan ergert, kan een gewone droge theedoek wellicht uitkomst bieden.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten