donderdag 22 december 2011

Rijkdom van verschillende (eet)culturen

Als startend ondernemer op het gebied van natuurlijke, plantaardige voeding ben ik erg nieuwsgierig naar initatieven van wat voor aard dan ook op het gebied van voeding.
Zo ben ik gisteren met mijn vriendin Jeanne naar de Wereldkeuken in de wijk Poptahof in Delft geweest om eens te kijken wat dat nu precies inhield.

Nou, wij vielen met onze neus in de boter! Het was deze avond geen gewone Wereldkeuken maar een hele bijzondere. De vrijwilligers die zich in de wijk Poptahof - een zeer multiculturele wijk - inzetten werden deze avond geëerd met een driegangenmenu vanuit de Wereldkeuken. Wij mochten gratis - normaal is het bedrag dat je voor een maaltijd het bescheiden bedrag moet neertellen € 3,00 - aan deze tafel aanschuiven.

Ik kwam te zitten naast een Turkse man, Suat Öztürk, beheerder van het wijkgebouw waar deze maaltijd plaatsvond. Een bijzondere, charismatische man met veel kennis over voeding en haar gezondheidstechnische kwaliteiten, een man met een verhaal in meerdere opzichten. Zijn vader, zo vertelde hij me, had diabetes en hij beteugelde de klachten niet met medicijnen maar met groene peper. Elke dag at hij een rauwe peper en dat hielp. Ook de arts was verbaasd. Suat vertelde me trots dat hij ook koninklijk onderscheiden is. Een collega vertelde mij later dat dit was vanwege zijn inspanningen voor de Turkse en Marokaanse gemeenschap.

Wat stond er op het menu? Allerlei gerechten uit verschillende culturen: Somalië, Suriname maar ook de Nederlandse. Ik weet het allemaal niet meer precies maar ik heb zelf de vegetarische linzensoep gegeten als voorgerecht. Heerlijk! Als hoofdgerecht heb ik couscous van gerst met pittige kruiden en nog wat gerechtjes gegeten. Suat stootte me glunderend aan en zei "Is gerst, is ook goed voor je.
Beter dan rijst!" Ik beaamde dat gerst gezond is en dat het reinigend werkt.
Wij waren happy zo samen die avond, kennis delend over de gezonde kwaliteiten van voeding.
Wat een cadeautje om zo een avond in de (wereld) keuken van een bruisende multiculturele wijk te mogen kijken met allemaal mensen die zich enorm inzetten voor deze wijk als gastvrouw, begeleider van een wijktuin, docent van computercursussen enzovoorts. Wat een verrijking van onze maatschappij al die culturen en wat een voorbeeld hoe het goed samen kan gaan!

Dus wil je eens de verschillende culturen proeven door voeding maar ook een levendig gesprek met nieuwe tafelgenoten, schuif dan ook eens aan bij de Wereldkeuken in Poptahof.

Poptahof rocks!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten