vrijdag 23 december 2011

Sonja's lastminute, simple en cheap kerstmenu

Sonja’s last minute, snelle en eenvoudige viergangen kerstmenu 2011

Laat je niet  wijs maken dat kerst koken kostbaar moet  zijn en dat je de meest ingewikkelde gerechten moet maken met exotische en exclusieve gerechten die diep raken in je portemonnee.
Hier een last minute menu, waarvoor je zeker de ingrediënten vandaag nog kunt kopen!
Succes en smakelijk!

Menu

 
Portobello met vulling van gekaramelliseerde rode ui, dadel en rozemarijn
Paddenstoel Consommé
Cranberrie en pistachenotenrollade
Twee kleurenfrietjes met mayonaise
Broccoli
Wortelsalade met koriander

Banaan chocolade kaneel ijs

Recepten

Portobello met een vulling van gekaramelliseerde rode ui, dadel en rozemarijn

Ingrediënten:
·         4 portobello’s
·         1 teentje knoflook
·         2 grote rode uien
·         6 dadels
·         grof zeezout
·         olijfolie
·         ½ eetlepel rozemarijn
·         rijststroop of ahornsiroop
·         balsamicoazijn
 
Bereidingswijze:
1.       Verwarm de oven voor op 200 graden.
2.       Vet een ovenschaal in.
3.       Pel en snipper de uien en het teentje knoflook.
4.       Ontpit de dadels en snijd ze klein. Verwarm wat olie in de wok en fruit de ui met  knoflook.
5.       Voeg dadels en rozemarijn toe, en laat alles lekker zacht worden.
6.       Besprenkel met wat stroop en een klein scheutje balsamico.
7.       Laat de stroop karamelliseren. Breng op smaak met wat grof zeezout.
8.       Smeer de paddenstoelen in met olijfolie (boven- en onderkant) en leg ze in de ovenschaal.
9.       Vul ze met het ui/dadelmengsel en laat ze in zo’n 10 tot 15 minuten in de oven.
 
Paddenstoelen Consommé
Ingrediënten:
·         2 eetlepel olijfolie
·         1 ui, fijngehakt
·         1 teen knoflook
·         250 gram gemengde paddenstoelen, in schijfjes gesneden
·         1 aardappel, in kleine blokjes gesneden
·         2 winterwortels, in kleine blokjes
·         750 milliliter bouillon
·         peper, zout
·         2 eetlepels dille
·         2 eetlepels peterselie
·         eventueel zure room

Bereidingswijze:
1.       Verwarm de olie en bak de uien glazig.
2.       Voeg de gesnipperde knoflook en paddenstoelen toe en laat dit even meebakken.
3.       Voeg vervolgens de aardappelblokjes, wortel en bouillon toe en laat aan de kook komen.
4.       Zet het vuur laag en laat de soep 15 minuten zachtjes koken.
5.       Breng deze op smaak met zout en peper.
6.       Voeg kort voor het serveren zeer fijngesneden dille en peterselie toe en garneer de soep eventueel met een toef zure room.

Cranberry en pistachenoot rollade

In Engeland is dit gerecht voor vegetariërs wat kalkoen is voor vleeseters: onmisbaar tijdens de kerst! Het heeft een smakelijke basis van paddenstoelenrisotto en een topping van cranberry’s, als een soort hartige omgekeerde cake.  Je kunt het mengsel de dag van tevoren maken, maar voeg de eieren nog niet toe. Wil je 'm veganistisch? Laat de kaas en eieren weg of gebruik alternatieven.

Ingrediënten:
• 2 el olijfolie
• 2 stengels bleekselderij, fijngesneden
• 2 rode uien, fijngesnipperd
• 2 tenen knoflook, fijngehakt
• 150 g risottorijst of parelgort
• 100 ml witte wijn
• 500 ml hete groentebouillon
• 250 g gemengde bospaddenstoelen
• 100 g pistachenoten, geroosterd
• 100 g amandelen, geroosterd
• handvol broodkruim van zuurdesembrood of ciabatta
• 125 g vegetarische cheddar, geraspt
• 1 rode chilipeper, fijngesneden of sambal
• geraspte schil van 1 citroen
• 2 eieren, geklopt
• 2 takjes van elk: salie, rozemarijn en tijm, blaadjes gehakt of gedroogd
• 2 el ahornsiroop of rijstemoutstroop
• 200 g verse cranberry’s

Bereidingswijze:
1.       Maak eerst de risottobasis. 
2.       Verhit de olijfolie in een grote pan op laag vuur.
3.       Voeg de bleekselderij en ui toe en bak ze in 10 minuten zacht.
4.       Voeg de knoflook toe en bak twee minuutjes mee. Zet het vuur hoger en voeg de rijst toe.
5.       Bak de rijstkorrels een minuut mee tot je ze hoort knappen; voeg dan de wijn toe en roer tot-ie
        is geabsorbeerd.
Voeg de hete bouillon toe, één soeplepel tegelijk.
6.       Wacht steeds tot de bouillon is geabsorbeerd. Dit duurt ongeveer 20 minuten.
7.       Roer zo veel mogelijk – daar wordt de risotto romig van.
8.       Als de rijst al dente is, laat je de risotto afkoelen in een kom.
9.       Verwarm de oven voor op 190 ºC.
10.   Bak de bospaddenstoelen in wat olijfolie 5–10 minuten tot ze krokant worden.
11.   Hak de noten grof.
12.   Is de risotto afgekoeld, voeg dan alle andere ingrediënten behalve de rijstemoutstroop en
        cranberry’s toe, breng op smaak met zout en peper en meng goed.

13.   Vet een cakevorm van 20 cm  in en bekleed met bakpapier.
14.   Verhit de rijstemoutstroop en cranberry’s 1–2 minuten in een pan op middelhoog vuur.
15.   Spreid ze uit in het bakblik.
16.   Schep het risotto notenmengsel erop en druk aan met de achterkant van een lepel. Dek af met
       aluminiumfolie en bak 45 minuten.

17.   Verwijder de folie en bak nog eens 15 minuten. Als de bovenkant goudbruin is, neem je de
        notenrollade uit de oven en laat 10 minuten rusten.

18.   Maak met een mes los en zet er een houten plank of schaal op. Doe een theedoek om je hand en
         keer het hele spul om; til het bakblik eraf.


Recept Anna Jones (aangepast door Sei-jin)
Fotografie Jonathan Gregson
Bron: www.jamiemagazine.nl

Tweekleurenfrietjes met koriandermayonaise
Ingrediënten:
·         750 gram pompoen
·         750 gram witte zoete aardappel (met roze schil)
·         zout, peper, paprikapoeder
·         olie om in te frituren
·         6 eetlepels scharrelmayonaise of zelfgemaakte mayonaise
·         2 eetlepels magere yoghurt
·         paar takjes verse koriander
·         teentje knoflook

Bereidingswijze:
1.       Schil de aardappels en pompoen en snij ze in Franse frietjes.
2.       Maak een sausje van de mayo, yoghurt, fijngehakte koriander, zout, peper en uitgeperste knoflook naar
        smaak.

3.       Frituur de aardappelfrietjes, en bestrooi ze met zout, peper en paprikapoeder.
4.       Bak de pompoen in de oven met olie besprenkeld en wat zout gaar.
        Je kunt de aardappelfrietjes dan gelijk warm houden in de oven.


Wortelsalade met koriander
Ingrediënten:
·         6 wortels
·         Een handje verse korianderblaadjes
·         4 tl sesamzaad, geroosterd

Voor de dressing:
·         Rasp en sap van 1 citoren
·         2 citroenen
·         Extra virgin olijfolie
·         2 grote el sesamzaad, geroosterd
·         Zeezout en zwarte peper

Bereidingswijze:
1.       Maak met een mandoline (een sort rasp) lange slierten of snijd ze zelf in juliennereepjes.
2.       Doe ze in een saladekom met de korianderblaadjes en de geroosterde sesamzaadjes.
3.       Rasp voor de dressing de schil van een citroen.
4.       Voeg hier sinaasappelsap, het sap van 1,5 citroen en 4x zo veel extra virgin olijf olie aan toe.
5.       Vermaal de sesamzaadjes in een vijzel  en voeg die ook aan de dressing toe.
6.       Mix het goed en breng het op smaak met zout, peper en evt. nog wat citroensap.
 
Banaan chocolade kaneelijs

Voor een heerlijk, alternatief voor ijs dat geen vet, suiker en calorieën bevat en bovendien ook nog eens snel klaar is. Wel tijdig van tevoren maken omdat het nog ingevroren moet worden.

Ingrediënten:
·         5 of 6 bevroren bananen (de schil verwijderen voor bevriezen)
·         ¼ kopje cacaopoeder
·         2 à 4 tl kaneel

Bereidingwijze:
1.       Prak de bananen lichtjes voordat je ze in de blender doet.
2.       Voeg cacaopoeder en kaneel naar smaak toe.
3.       Mix totdat ze smeuig en romig zijn.
4.       Je kunt ze het beste meteen eten.
  Als je ze in de vriezer bewaart, worden ze hard. Daarom ruim een half uur voor serveren eruit  
  halen.

Serveertip: Evt. Bestrooien met wat gemalen speltkoekjes of zo.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten