dinsdag 3 januari 2012

De waarde van blanke amandelen

In veel vegetarische gerechten worden blanke amandelen gebruikt omdat het een zeer waardevolle bron van eiwitten is, veel efficiënter voor het menselijk lichaam dan vlees of zuivel, de 'omweg'via veevoer is immers niet nodig. Bovendien zijn noten prettiger voor hart en bijbehorende bloedvaten, want hun vetten zijn de onverzadigde versie en daardoor slibt de boel niet dicht. En dan zitten ze ook nog een propvol vitamines B, E, calcium, kalium, fosofor en magnesium.


In de Genoeg van december 2011 las ik deze kooktip over blanke amandelen:
Amandelen met een bruin vliesje zijn goedkoper dan blanke en het vliesje valt er makkelijk zelf af te halen. Breng een pannetje met water aan de kook. Gooi de bruine amandleen erin, laat ze zo'n halve minuut in het water liggen, giet ze af, spoel af met koud water. Verwijder dan de vliesjes door de amandelen een voor een tussen duim en wijsvinger te knijpen, dan schiet de noot er tussenuit.

Gelijk dan maar even een snel winters recept waarin amandelen verwerkt zijn:
Couscous met pompoen en paddenstoelen

Ingrediënten voor 4 personen:
·         50 gr. blanke amandelen
·         300 gr. Couscous
·         75 gr. Rozijnen
·         400 gr. Pompoenvruchtvlees, in blokjes
·         2 el olie
·         1 teentje knoflook
·         Rozemarijn
·         2 dl. Groentebouillon
·         450 gr gemengde paddenstoelen
·         1 el tahinpasta (sesampasta, pot)
·         8  kort geblancheerde witte koolbladeren
·         Zout
·         Peper
Bereidingswijze:
1.       Rooster de amandelen in droge koekenpan goudbruin. Snij ze na afkoeling grof.
2.       Meng de couscous en de rozijnen in een kom, schenk er 5 dl. kokend water op. Laat dit 5 minuten wellen en daarna uitlekken in een zeef.
3.       Verhit de olie en roerbak hierin de knoflook en rozemarijn (2 min.).
4.       Voeg de pompoen toe en bak deze ongeveer 3 minuten mee. Schenk er de bouillon bij en laat deze 5 minuten stoven tot al het vocht verdampt is.
5.       Voeg de paddenstoelen toe en bak ze 5 minuten mee.
6.       Voeg de gewelde couscous en de amandelen toe en verwarm tot het door en door warm is.
7.       Roer de tahinpasta erdoor en breng op smaak met peper en zout.
8.       Verdeel de couscous over de geblancheerde koolbladeren en rol ze op.
Bereidingstijd: 20 tot 30 minuten

Geen opmerkingen:

Een reactie posten